Ontbindig arbeidsovereenkomst wegens verlies van vertrouwen

De zaak die in dit bericht wordt besproken (LJN: BW6781,Sector kanton Rechtbank Amsterdam. 22 mei 2012)  draait om het volgende. Werknemer in dienst bij de bank, wordt verdacht van een strafbaar en bovendien werk-gerelateerd feit. Werknemer geeft de bank daaromtrent echter onvoldoende openheid van zaken, hetgeen leidt tot het wegvallen van vertrouwen bij de bank in werknemer. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst om die reden zonder vergoeding.

De kantonrechter overweegt daartoe – kort samengevat –  dat, gelet op de zeer ernstige verdenking van werknemer voor een werk-gerelateerd strafbaar feit van werknemer kon en mocht worden verwacht dat hij vanaf het begin de grootst mogelijke openheid van zaken zou geven en al het mogelijke zou doen om de verdenking jegens hem weg te nemen. Zulks op grond van art 7: 611 BW (goed werknemerschap) en los van de vraag wat de bank daaromtrent in haar Gedragscode (of in de CAO) heeft opgenomen. De werkgever moet immers een eigen inschatting kunnen maken met betrekking tot de (zeer ernstige en werk-gerelateerde) gerezen verdenking. Dat werknemer die informatie niet wil geven, met een beroep op zijn privacy, moge zo zijn, maar impliceert wel dat dus de ernstige verdenking bij de bank blijft bestaan.

Naar de kantonrechter meent, heeft werknemer onvoldoende openheid van zaken betracht. Daardoor is een schimmige, niet geheel duidelijke situatie blijven bestaan, die werknemer valt aan te rekenen.

Het is begrijpelijk dat als gevolg daarvan de bank het vertrouwen in werknemer heeft verloren en de goede verstandhouding, noodzakelijk voor een verdere samenwerking tussen partijen, blijvend is komen te ontbreken. De arbeidsovereenkomst wordt daarom ontbonden.

Op gronden van billijkheid komt aan werknemer geen vergoeding toe, waarbij mee heeft gewogen dat hetgeen is gebeurd in zijn risicosfeer valt. Werknemer is daarvoor verantwoordelijk.

Hebt u over ontbinding van een arbeidsovereenkomst vragen of behoefte aan direct advies of rechtsbijstand, kunt u altijd direct en kosteloos contact opnemen met ons advocatenkantoor. Dit gaat snel en u krijgt direct een van onze specialisten aan de telefoon. Een eerste telefonisch advies is altijd kosteloos.

Bel ons op ons centrale nummer 030 252 35 20.