Stappenplan ontslag werknemer

Onze advocaten worden regelmatig verzocht een stappenplan op te stellen voor het ontslag van een werknemer. Om die reden publiceren wij nu een stappenplan  ontslag werknemer op onze website. Let wel, dit stappenplan is niet bruikbaar bij elk ontslag.

  1. Bespreking op korte termijn met de werknemer agenderen. Zorg ervoor dat tenminste twee personen, namens werkgever bij deze bespreking aanwezig zijn.
  2. Het slechte nieuws direct brengen. Dat wil zeggen: direct aangeven dat besloten is om de samenwerking te beëindigen, zo mogelijk en bij voorkeur in goed overleg vanwege de redenen in kwestie die in hoofdlijnen worden belicht.
  3. De werknemer vervolgens in dit gesprek de gelegenheid bieden om deze eerste klap te verwerken.
    Daarna en desgewenst in een nadere toelichting de redenen belichten.
  4. Na afloop van het gesprek de werknemer een samenvatting en/of concept vaststellingsovereenkomst overhandigen en adviseren om hiermee naar een jurist te stappen om zich te laten voorlichten over zijn positie. Indien mogelijk kan de keuze geboden worden om te blijven werken.
  5. Indien gewenst kan er een betaald verlofperiode worden ingelast om een regeling te beproeven.
  6. De samenvatting en/of toelichting en de beëindigingovereenkomst tevens per post naar het adres van de werknemer  sturen, met daarin opgenomen het verzoek om binnen een bepaalde tijd hierop te reageren. Tevens is het goed om te vermelden dat het voorstel als vervallen moet worden beschouwd indien het niet onvoorwaardelijk en volledig voor een bepaalde datum wordt aanvaard.
  7. Afhankelijk van de situatie of de werknemer de werkzaamheden continueert, daar waar nodig en gewenst, de collega’s informeren op een neutrale wijze: dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld een verschil van inzicht is ontstaan tussen betrokkenen over de wijze waarop invulling dient te worden gegeven aan de functie en dat deze collega zich thans over zijn positie aan het beraden is. Indien de werknemer de werkzaamheden continueert, dan luidt het advies om de collega’s niet te informeren.
  8. Een op non-actiefstelling is in het algemeen niet wenselijk te noemen, omdat dit een diffamerende werking heeft, dat wil zeggen dat dit voor de naam en positie van de werknemer beschadigend is. Daarbij komt dat er zwaarwegende gronden moeten zijn om tot een op non-actiefstelling over te gaan en als deze er niet zijn, deze de werkgever kunnen worden tegengeworpen en deze kostenverhogend kunnen uitpakken.
  9. Finaliseren

Heeft u vragen omtrent een ontslag dan kunt u ons altijd bellen op 030 252 35 20. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring op dit gebied en zullen u graag te woord staan. Een eerste consult is vrijblijvend en kosteloos.