Toestemming reizen met kinderen in coronatijd

De schoolvakanties zijn begonnen, de coronapandemie lijkt op het moment grotendeels onder controle, dus veel mensen gaan weer op vakantie naar het buitenland. Wanneer u op reis wilt naar het buitenland met uw kinderen, maar de kinderen ook nog een andere gezaghebbende ouder hebben, zal u van diegene toestemming moeten krijgen voor de reis. Echter zal de andere ouder de coronapandemie als argument kunnen gebruiken om geen toestemming te verlenen. In deze blog wordt nader ingegaan op het reizen met minderjarige kinderen in coronatijd.

Wanneer u gescheiden bent, maar wel gezamenlijk gezag heeft over uw kinderen, zal u sommige beslissingen samen moeten nemen. Dit geldt ook voor een vakantie naar het buitenland. De toestemming die u nodig heeft van uw ex-partner is van belang om ontvoeringen tegen te gaan. Deze zal u dus altijd nodig hebben wanneer u van plan bent om met uw minderjarige kinderen naar het buitenland te reizen. De toestemming bestaat uit een door beide ouders ondertekend formulier. De andere ouder mag toestemming weigeren, mits daar een geldige reden voor is. Indien toestemming wordt geweigerd kan men naar de rechter stappen om vervangende toestemming te krijgen. Wanneer de rechter oordeelt dat de argumenten voor het weigeren van de toestemming onvoldoende zijn, verleent zij vervangende toestemming.

Ten tijde van de coronapandemie zijn deze regels natuurlijk onveranderd. Echter zal uw ex-partner geen toestemming kunnen verlenen met als argument dat er besmettingen met het coronavirus in het land van bestemming zijn.

De rechtbank Rotterdam heeft onlangs uitspraak gedaan over dit onderwerp. Een vrouw wilde met haar vier kinderen naar Turkije reizen, maar haar ex-partner gaf geen toestemming voor de reis. De rechter zag de argumenten van de man als onvoldoende en gebruikte het geldende reisadvies als uitgangspunt. De rechter had in deze zaak daarom besloten om vervangende toestemming te verlenen, tenzij te zijner tijd, als gevolg van het coronavirus, een negatief reisadvies luidt. Om vervangende toestemming te krijgen tijdens de coronapandemie zal het reisadvies naar dat land dus of “let op, veiligheidsrisico’s” (geel) of “geen veiligheidsrisico’s” (groen) moeten luiden. Een vakantie kan namelijk niet worden aangemerkt als een noodzakelijke reis en zal dus geen vervangende toestemming toekomen wanneer het reisadvies “alleen noodzakelijke reizen” (oranje) of “geen reizen” (rood) luidt. Naar aanleiding van deze uitspraak kan dus worden geconcludeerd dat het enkel aanvoeren van het coronavirus als argument onvoldoende zal zijn om toestemming te weigeren.

Let wel, u moet tijdig zijn met het aanvragen van de toestemming, zodat u bij weigering nog vervangende toestemming kan vragen van de rechter.

Raadpleeg voor het actuele reisadvies de site van de overheid. (https://www.nederlandwereldwijd.nl)

Vindplaats: ECLI:NL:RBROT:2020:5035