Kinderalimentatie

Kinderalimentatie

In de vorige blogartikelen van20 en 22 mei 2025 is ingegaan op de erkenning en het gezag. Erkenning en gezag hebben tot gevolg dat u onderhoudsplichtig voor het kind bent. Als u uit elkaar gaat of gaat scheiden moet u samen een financiële regeling afspreken voor de verzorging en opvoeding van uw kind: de kinderalimentatie. U kunt kinderalimentatie vragen als uw ex-partner meer inkomen heeft. Hoe wordt dit berekend en mag dit ook in één keer worden betaald?

Berekening van de kinderalimentatie

U kunt samen met uw ex-partner een afspraak maken over de hoogte van de kinderalimentatie. U kunt hierbij het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) vragen om voor u een berekening te maken. Het is verstandig om alle afspraken over uw kind op te schrijven in een ouderschapsplan. Als u het niet met elkaar eens wordt over de kinderalimentatie, kunt u de rechter vragen om het bedrag te bepalen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.

Het uitgangspunt bij kinderalimentatie is om ervoor te zorgen dat het kind er qua levensstandaard zo min mogelijk op achteruit gaat. Voor het kind moet de situatie bij beide ouders ongeveer gelijk zijn. De rechter stelt de hoogte van de kinderalimentatie vast op basis van de volgende punten:

  • De behoefte van het kind
  • Het gezinsinkomen
  • De draagkracht
  • De omgangsregeling
  • De hoogte van het kindgebonden budget.

De kinderalimentatieplicht duurt tot het kind financieel zelfstandig is of 21 jaar wordt. Totdat het kind 18 jaar is, moet uw ex-partner de kinderalimentatie aan u betalen. Vanaf de 18e verjaardag van het kind betaalt uw ex-partner de kinderalimentatie aan uw kind zelf en niet meer aan u.

Elk jaar op 1 januari veranderen de alimentatiebedragen mee met de loonstijgingen. Dit heet indexering van de alimentatie. De alimentatie moet met dit percentage worden verhoogd. Alleen als u dit samen heeft afgesproken of als de rechter dit heeft betaald, wordt de alimentatie niet verhoogd.

Voor 2025 bedraagt het percentage van de indexering alimentatie 6,5%. Dit betekent dus dat het bedrag aan kinderalimentatie dat het afgelopen jaar betaald werd, vanaf 1 januari 2025 wordt verhoogd met 6,5%.

Kinderalimentatie in één keer betalen?

De rechter bepaalt of het alimentatiebedrag wekelijks, maandelijks of driemaandelijks moet worden betaald. Uw ex-partner mag de hele kinderalimentatie niet in één keer betalen. Dit bleek ook uit een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland[1]. In deze uitspaak had de vrouw de kinderalimentatie berekend totdat het kind 18 jaar wordt, en ze verzocht de man om dit bedrag (ongeveer €30.000,–) in één keer te betalen. De rechtbank gaat hier niet in mee, aangezien in de wet staat dat het bedrag wekelijks, maandelijks of driemaandelijks moet worden betaald. Bovendien is niet op voorhand met zekerheid te zeggen hoe lang de  alimentatieplicht zal duren. Zo eindigt de alimentatieplicht bijvoorbeeld als degene die de alimentatie ontvangt of betaalt overlijdt. Ook kunnen zich andere wijzigingen van omstandigheden voordoen waardoor het eerder vastgestelde alimentatiebedrag niet meer aan de wettelijke maatstaven voldoet. Het is daarom dus niet mogelijk om een verzoek tot afkoop van kinderalimentatie te doen.

[1] Rb. Midden-Nederland 14-11-2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:5120.