Kabinet maakt scheiden zonder rechter mogelijk

Wijziging
De huidige echtscheidingsprocedure verplicht tussenkomst van de rechter, evenals bijstand van een advocaat. Bij de nieuwe regeling zal dit niet meer het geval zijn. Echtparen die willen scheiden, geen minderjarige kinderen hebben en onderling tot afspraken kunnen komen, kunnen in de toekomst via de ambtenaar van de burgerlijke stand scheiden.
Uiteraard kunnen echtgenoten, voordat zij zich tot de ambtenaar van de burgerlijke stand wenden, advies inwinnen bij een advocaat, mediator of notaris. Daarnaast kan ook altijd gekozen worden voor de gang naar de rechter, maar dit is bij de nieuwe regeling dus niet meer verplicht.

Van belang is op te merken dat de echtscheidingsprocedure voor echtgenoten met minderjarige kinderen ongewijzigd blijft. Zij zijn nog steeds verplicht een ouderschapsplan op te maken dat door de rechter wordt getoetst.

Procedure via de ambtenaar van de burgerlijke stand
Echtparen die willen scheiden dienen een verzoekschrift in bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. De ambtenaar onderzoekt vervolgens of de echtgenoten voldoen aan de voorwaarden, daarom kan de echtscheiding niet eerder dan veertien dagen nadat het verzoek is ingediend, worden uitgesproken. Als de echtgenoten voldoen aan de voorwaarden, dienen zijn in persoon naar het gemeentehuis te komen, zodat de identiteit kan worden vastgesteld en vernomen kan worden dat beide partijen willen scheiden. Als de ambtenaar de echtscheiding heeft uitgesproken, wordt er een akte opgemaakt, die wordt ingeschreven in een register.

Stand van zaken
De ministerraad heeft met het wetsvoorstel ingestemd. Ook heeft de ministerraad ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan De Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indienen bij de Tweede Kamer.

Door: mr. Petra de Bruijn
Bron: www.rijksoverheid.nl