Gevolgen van het tussentijds beëindigen van de aannemingsovereenkomst
Wat zijn de gevolgen van het tussentijds beëindigen van de aannemingsovereenkomst?
De aannemingsovereenkomst is typerend voor situaties waarin bouw-of constructiewerkzaamheden moeten worden verricht. Aannemingsovereenkomsten vormen de ruggengraat voor bouwprojecten, onderhoudscontracten en installatiewerkzaamheden.
De overeenkomst strekt ertoe de aannemer tegenover zijn opdrachtgever te verbinden om buiten dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen en op te leveren.
De aannemer verbindt zich buiten dienstbetrekking, dit betekent dat de aannemer werk uitvoert zonder in dienst te zijn van de opdrachtgever. Daarnaast moet de overeenkomst betrekking hebben op fysieke werken, er moet iets materieels gecreëerd worden.
De aannemer verbindt zich niet alleen tot het starten van werk, maar ook tot het voltooien en overdragen van het eindproduct aan de opdrachtgever. In sommige gevallen wilt u als opdrachtgever of aannemer de aannemingsovereenkomst tussentijds beëindigen. U kunt dit onder andere doen door de overeenkomst op te zeggen maar ook door deze te ontbinden.
Opzegging
De opdrachtgever kan ten alle tijde de aannemingsovereenkomst opzeggen. Bij grote bouwprojecten zul je vaak zien dat de overeengekomen standaardvoorwaarden afwijken van de wet. In bepaalde omstandigheden wordt dan ook aan de aannemer de bevoegdheid gegeven om de overeenkomst op te zeggen. Daarom is het altijd raadzaam om de afgesproken voorwaarden goed te bekijken.
Het opzeggen van een aannemingsovereenkomst gaat niet zonder gevolgen. Indien de opdrachtgever opzegt betekent dit dat hij de voor het gehele werk geldende prijs moet betalen, verminderd met de besparingen die voor de aannemer uit de opzegging voortvloeien, tegen aflevering van de door de aannemer reeds voltooide werk. Indien opzegging geschiedt in de beginfase van de uitvoering van het werk, dan brengt dit doorgaans grote kosten mee voor de opdrachtgever. In sommige fases loont het dus meer om naar andere manieren van beëindiging te kijken.
In plaats van de aannemingsovereenkomst op te zeggen, kan deze ook ontbonden worden maar dat kan niet zomaar (zoals dat wel bij opzegging zomaar kan). Voordat er een beroep kan worden gedaan op ontbinding moet de wederpartij wanpresteren, moet dit wanpresteren voldoende ernstig zijn om de ontbinding te rechtvaardigen en moet de wederpartij in verzuim zijn.
Ontbinding
Ontbinding beëindigt de contractuele verplichtingen van beide partijen, ze zijn niet langer gebonden aan de uitvoering van de overeenkomst. Er is geen sprake van terugwerkende kracht, wat betekent dat voor verplichtingen die al zijn nagekomen nog steeds een rechtsgrond bestaat. Er ontstaat echter wel een verplichting tot ongedaanmaking. Bij bouwprojecten is ongedaanmaking vaak niet mogelijk, bij de verbouwing van een badkamer is het niet opeens mogelijk om de verbouwing ongedaan te maken. In gevallen dat ongedaanmaking niet meer mogelijk is heeft de aannemer recht op betaling van reeds verricht werk. Bij ontbinding hoeft de opdrachtgever niet voor het gehele werk te betalen maar alleen voor het werk dat al is uitgevoerd. Ontbinding is daarom in veel gevallen voordeliger dan opzeggen.