Partneralimentatie

Partneralimentatie

In het vorige blogartikel van 23 mei 2025 is ingegaan op de kinderalimentatie. In dit artikel komt de partneralimentatie aan bod. Wanneer heeft u recht op partneralimentatie en hoe wordt dit berekend?

Recht op partneralimentatie

U heeft alleen recht op partneralimentatie als u was getrouwd of een geregistreerd partnerschap had en als uw ex-partner meer inkomen heeft. Als u samenwoonde met uw partner zonder dat u was getrouwd of een geregistreerd partnerschap was aangegaan, dan heeft u alleen recht op partneralimentatie als dit in uw samenlevingscontract staat. Hoe lang uw ex-partner partneralimentatie moet betalen, hangt af van het jaar waarin u de afspraak maakte of wanneer de rechter de partneralimentatie vaststelde. Sinds 1 januari 2020 duurt de partneralimentatie maximaal 5 jaar (tenzij u kinderen heeft, dan stopt de partneralimentatie pas als het jongste kind 12 jaar is geworden), of korter als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Als de alimentatieafspraken vóór 1 januari 2020 zijn gemaakt, duurt de partneralimentatie maximaal 12 jaar.

Berekening van partneralimentatie

U kunt samen met uw ex-partner een afspraak maken over de hoogte van de partneralimentatie. U kunt hierbij het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) vragen om voor u een berekening te maken. Uw afspraken over partneralimentatie neemt u op in uw echtscheidingsconvenant. Als u er samen niet uitkomt, dan kunt u de rechter vragen de partneralimentatie te bepalen.

Voor de berekening van de partneralimentatie bekijkt de rechter wat u nodig heeft (behoefte) en wat uw ex-partner kan betalen (draagkracht). De rechter gebruikt hierbij de zogenaamde Trema-normen voor de berekening. Sinds 1 januari 2023 geldt er een nieuwe berekening van de partneralimentatie. Tot 1 januari 2023 werd bij het berekenen van de draagkracht van degene die partneralimentatie moet betalen nog gekeken naar zijn of haar werkelijke woonlasten. Vanaf 1 januari 2023 gaat de rechter er vanuit dat de ouders 30 procent van hun netto besteedbaar inkomen kwijt zijn aan wonen. Als de werkelijke woonlasten hoger of lager zijn, dan wordt daar in beginsel geen rekening mee gehouden. In enkele situaties kan hier echter van worden afgeweken.

Net zoals bij de kinderalimentatie, veranderen elk jaar op 1 januari de partneralimentatiebedragen mee met de loonstijgingen. Dit heet indexering van alimentatie. De alimentatie moet met dit percentage worden verhoogd. Alleen als u dit heeft vastgelegd in uw echtscheidingsconvenant of in een overeenkomst of als de rechter dit heeft betaald, wordt de alimentatie niet verhoogd.

Voor 2025 bedraagt het percentage van de indexering alimentatie 6,5%. Dit betekent dus dat het bedrag aan partneralimentatie dat het afgelopen jaar betaald werd, vanaf 1 januari 2025 wordt verhoogd met 6,5%.

Partneralimentatie in één keer betalen?

In tegenstelling tot de kinderalimentatie, mag uw ex-partner de partneralimentatie wel in één keer betalen. U moet dit samen schriftelijk afspreken.