Voornaam Wijzigen

Wijzigen van de voornaam

Als u uw eigen voornaam of de voornaam van uw kind wilt wijzigen, een voornaam wilt toevoegen of een voornaam wilt schrappen, dan moet u hiervoor toestemming vragen aan de rechter. U heeft hierbij een advocaat nodig. Uw advocaat zal een verzoekschrift voor u indienen bij de rechtbank. Meestal handelt de rechter de procedure schriftelijk af en komt er geen zitting. Soms wordt er echter wel een zitting gepland, bijvoorbeeld als de rechter meer informatie nodig heeft om te kunnen beslissen of als de andere ouder niet akkoord gaat met de naamswijziging van uw kind.

Voornaamswijziging meerderjarige

Als u uw voornaam wilt wijzigen, moet u aannemelijk maken dat u een zwaarwichtig belang heeft bij de voornaamswijziging, oftewel u moet een belangrijke reden hebben. Een belangrijke reden kan bijvoorbeeld zijn dat u wordt gepest om de voornaam of u lijdt psychisch onder de voornaam. Daarnaast controleert de rechter of de nieuwe voornaam niet ongeoorloofd of ongepast is.

In een uitspraak van de Rechtbank Limburg[1] verzocht een vrouw de rechter om haar voornaam te wijzigen omdat zij in het dagelijks leven hinder en ongemak ervaart van haar voornamen. De voornamen van de vrouw zijn gekozen door haar ouders, en zij heeft geen contact meer met haar vader en slechts af en toe met haar moeder. Ze krijgt nare kriebels bij het horen van haar voornaam en gebruikt al tien jaar een andere voornaam. Iedereen in haar omgeving kent haar ook onder deze andere voornaam. Zij stelt dat deze andere voornaam bij haar past, ook heeft zij twee bedrijven onder deze andere naam. Gelet op het voorgaande is volgens de rechter voldoende vast komen te staan dat de vrouw een voldoende zwaarwichtig belang heeft bij de voornaamswijziging. Het verzoek wordt daarom toegewezen.

Voornaamswijziging minderjarige

Ook indien u de voornaam van uw kind wilt wijzigen, moet u aannemelijk maken dat hier een belangrijke reden voor is. Als u als enige ouder een verzoek indient voor uw kind is daarnaast een verklaring van de andere ouder nodig dat hij/zij akkoord is met het verzoek. Als de andere ouder deze verklaring niet wilt geven is de reden hiervoor nodig. Als de andere ouder het er niet mee eens is, dan kan hij/zij in verweer gaan. Dit kan schriftelijk of tijdens de zitting.

In een uitspraak van het Hof ‘s-Hertogenbosch[2] verzocht een moeder om de derde voornaam van haar kind te schrappen. De vader verzette zich hiertegen. De derde voornaam van het kind verwees naar de vader, en volgens de moeder berust er binnen de kerkelijke gemeenschap waartoe de moeder en het kind behoren, een smet op de naam van de vader. De moeder wil niet dat het kind daarmee wordt belast en ze wil dat hij ruimte heeft om zijn eigen identiteit te ontwikkelen. Daarnaast vindt de moeder de vernoeming naar de vader niet meer passend, omdat vader heeft gelogen over de verwekking en afstamming van het kind. Volgens de vader is er geen zwaarwichtig belang om de voornaam te schrappen. Partijen hebben destijds bewust voor drie voornamen gekozen. Dat de moeder teleurgesteld is geraakt in de relatie is volgens hem onvoldoende reden om de voornaam te schrappen. De vader heeft een goede relatie met het kind en er is een uitgebreide zorgregeling. De rechter oordeelt dat de moeder onvoldoende heeft onderbouwd dat er een zwaarwegend belang is om de voornaam van het kind te wijzigen. Toen de relatie tussen de vader en de moeder uiteindelijk is misgelopen en de moeder zich teleurgesteld voelde door de vader, wilde ze de derde voornaam laten vervallen. Dat is wellicht invoelbaar, maar onvoldoende om de voornaam van het kind te wijzigen. De moeder heeft onvoldoende onderbouwd dat zij of het kind, mede gelet op het feit dat het om een derde voornaam gaat die in het maatschappelijk verkeer niet of nauwelijks wordt gebruikt, directe last ondervinden van deze naam.

[1] Rechtbank Limburg 02-08-2023, ECLI:NL:RBLIM:2023:4725.

[2] Hof ‘s-Hertogenbosch 16-02-2023, ECLI:NL:GHSHE:2023:567.